tirsdag den 19. august 2014

Sådan ser en computer ud.


Sådan ser en computer ud hvis du fjerner det ene sidestykke. Det kan virke uoverskueligt når man kigger på det første gang, men når man ved hvad de forskellige dele er, så bliver det en del nemmere at forstå.

Vi kan starte med CPU'en

Dette er computerens CPU.
Den centrale processor i en computer kaldes CPU (Central Processing Unit). CPU’en er den som udfører eller igangsætter alle de opgaver som den bliver sat til.
CPU:  Den fylder ikke mere end 3-4 5 kroner som er stablet ovenpå hinanden. Dog er det elektriske kredsløb kapslet ind i en størrer plastik firkant.  Bruger et sprog kaldes  ’maskinkode’. CPU’en kan flytte data, sammenligne indholdet af 2 registre og lægge 2(binære) tal sammen.  CPU’en har nogle lagerceller, de bliver kaldt registre. Hastigheden af CPU’en måles i MegaHertz(MHz) . F.eks. kan en 300 MHz CPU udføre 300 000 000 micro-instruktioner i sekundet. 

RAM(Hukommelse) er ensbetydende med computerens primære arbejds hukommelse. RAM står for Random Access Memory hvilket betyder at RAM er opbygget på en måde som giver mulighed for at få adgang til indholdet på vilkårligt placerede hukommelses-celler.  RAM og CPU arbejder sammen. For at CPU’en skal have adgang til informationer skal de ind igennem RAM først. RAM er volatil. Måleenheden for størrelsen af RAM er Byte f.eks. MegaByte og GigaByte.

Sådan ser computerens bundkort ud.
Forbindelsen mellem CPU og RAM etableres på Bundkortet. Bundkortet bruges til at binde alle computernes komponenter sammen. Det er bygget op omkring nogle datakanaler som kaldes busser.  Der er mange busser på et bundkort.

Dette er en del af computerens grafik kort.

AGP-port: Accellerated Graphics Port. Muliggør avanceret grafik og hurtige dataoverførsler fra RAM til skærm- og grafikkort.

Udvidelses-slot: Stik der muliggør at flere enheder kan få forbindelse til bundkortet og CPU’en. Det kan f.eks. være CD-Rom og harddisk. Sammen med den nye enhed leveres et printkort der passer ned i et stik på bundkortet fungerer som interface(bindeled) mellem hardwaren og softwaren.

ROM: Read Only Memory. En ROM-chip er en hukommelses chip hvor i at indholdet ikke kan ændres. Det kan kun læses og kan have påmonteret et stik der kigger bag ud af computer-kabinettet.

Chipsæt: Al datatransport på bundkoret styres af chipsættet. De kaldes ’sydbroen’ og ’nordbroen’. De er sammen med BIOS afgørende for om computeren er hurtig eller langsom.

CMOS: Er en lagerkomponent som indeholder systemopsætningen samt alle ændringer af systemet der har noget at gøre med indstillinger for ydre enheder. Den har brug for strøm da der kan ændres i CMOS-data.

BIOS: Basic Input Output System udgør kernen i al kommunikation mellem CPU’en og omverdenen.  Bios booter(starter) computeren, kontrollerer de oplysninger den har fået om de interne og ydre enheder. Den er ikke flygtig og beholder sit indhold selvom strømmen afbrydes.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar